Když se řekne jaro, vybaví se mi jako první TEPLO. A tím nemám na mysli jen teplo venku, nýbrž i teplo domova.  Na teplo domova máme každý pochopitelně jiný názor. Pro mě teplo domova představuje láska, klid, ticho, knihy, dobrá káva, čisto a uklizeno. Ani letos,  ačkoliv to má jiný nádech (#karantenalife), tomu není jinak. V dnešním uspěchaném světě jsme jen dostali příležitost zpomalit. Konečně máme čas dodat tělu, co potřebuje. Dodat vašemu zázemí, co potřebuje. Udělat si pořádek (nejen) ve věcech. Já pro vás mám od každého něco, a sice se v dnešním článku dostaneme od “klid a nohy v teple” přes vztahovou problematiku, poezii a selfcare, až po upřímný smích.

Nebudu to dál tedy zdržovat, a začneme naučnou/psychologickou literaturou…

  1. Hygge – prostě šťastný způsob života // Meik Wiking
    Prý je Dánsko nejšťastnější zemí na planetě. Já jsem si Dánsko i hygge zamilovala, a proto doporučuji všema dvaceti (i na nohou). V podstatě je vám v 284 stranách nastíněno, jak se zastavit, udělat si čas na to nejdůležitější, jak stavět do popředí sebe, rodinu, své známé, … Jak obyčejné věci dokážou změnit váš život. Tak nějak v klidu. Žádné razantní změny ze dne na den, abyste se z toho nezbláznili. Je třeba si uvědomit, že žijeme právě teď a tady
    A ŽE JSME JEN LIDI.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 71%

  2. Pět jazyků lásky // Gary Chapman
    Život v karanténě zkrátka není pro každého. Zůstáváte doma s partnerem sami 24/7? To taktéž není pro každého. Kolik z nás nedokáže sdílet jeden prostor ani samo se sebou, že? A pro ty z vás, kteří doma snídají, obědvají i večeří neshody, doporučuji právě tuto knížku. Naučí vás, jak s partnerem vycházet, a najít si balanc mezi vašemi a jeho/jejími potřebami.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 90%

  3. Mléko a med // Rupi Kaur
    Sbírka poezie a krátkých próz, které jsou rozděleny na 4 části, některé jsou hořké, některé jemné, asi tak jako čokoláda, asi tak jako ženy. Najdete v nich sebe, vaše kamarádky, (možná) již známé příběhy. Ačkoliv ji zvládnete přečíst za jediný den, nespěchejte
    na čtení – obsahuje totiž mnoho slov skrytých mezi řádky.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 75%

  4. Tajemství krásy Korejek // Charlotte Cho
    Ráno se probouzíme s úsměvem na tváři, máme dlouhé lesklé vlasy, bezchybnou pleť, dlouhé řasy, dokonale tvarované obočí a bílé zuby. Leda ve filmu, pfff. To snad ne, zase ty pytle pod očima? Tahle kniha je trefou do černého, pokud i my chceme jednoduše vypadat dobře. Korejky mají přece tak krásnou pleť! Kniha obsahuje profesionální triky kosmetiček, které se pyšní svou zářivou pletí. Sdílí s námi 10 základních kroků, které bychom měly zařadit do každodenních životů. Zaměřuje se i na denní a noční péči o celé tělo a zkrátka stojí za přečtení.
    pozn.: na http://www.databazeknih.cz je hodnocena 84%
@denni_cteni

… chceme-li ale žít šťastný život, nesmíme zapomínat na smích, a proto jsem do tohoto článku zařadila i knížky, které mi nějakým způsobem několikrát zlepšily den. A o ty se s vámi chci podělit.

  1. Deníček moderního páru aneb ženy jsou z Venuše a muži jsou debil // Dominik Landsman & Zuzana Hubeňáková
    Úžasná knížka, která vám dovolí nahlédnout pod pokličku úplně obyčejného páru. Ukazuje rozdílné pohledy na životní situace, je plná sarkasmu, hádek a (ne)pochopení přesně tak, jak to v normálním životě chodí. Počítejte však s tím, že občas jsou některé kapitoly vygradovány až do absurdity. Celé to “přitažení za vlasy” tomu ale dává – dle mého názoru – šťávu.
    pozn.: na http://www.databazeknih.cz je hodnocena 64%

  2. Veselí // Radka Třeštíková
    Veselí je psáno moravským nářečím, ze kterého nemůžete být zklamaní. Třiatřicetiletá Eliška se z Prahy vrací na místo, kde vyrůstala. Děj se odehrává v malém městě, a jak to tak bývá, každý každého zná, všichni vědí všechno. V knize najdete špetku humoru, smutku, sarkasmu, života, Čech, lidských závistí a všeho, co v dobré knize nesmí chybět. 
    Případně se na podrobnější recenzi můžete podívat ZDE.
    pozn.: na http://www.databazeknih.cz je hodnocena 69%

  3. Poslední aristokratka // Evžen Boček
    Kniha, která na podzim roku 2019 vyšla v kinech jako filmová verze. Ruku na srdce, jako první jsem viděla film, až poté se mi dostala do ruky kniha (v knihovně byla najednou rezervovaná na několik měsíců dopředu). Upřímně doufám, že mě film neovlivnil natolik, abych si dosazovala konkrétní herce do knížky, nicméně mě bavila obě zpracování. Hrabě je potomek šlechtického rodu, který žije v New Yorku, a po pádu komunismu přebírá rodové sídlo na území ČR. Jistě si dokážete představit ten rozdíl. Je psána formou deníku, což já obecně příliš nevyhledávám, ale tady je to zcela na místě. Sejdete se zde s hrabětem, který neustále hledá způsob, jak šetřit peníze; jeho manželkou, která nedokáže pochopit české tradice a nerozumí česky; jejich kuchařkou, která bez ořechovice neudělá ani krok; hypochondrickým zahradníkem; kastelánem nenávidějíc turisty; a samozřejmě vypravěčkou, nejmladší komtesou, Marií. Oddychové čtení na dvě odpoledne jak vyšité.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 80%

Napsat komentář