Autorka: Radka Třeštíková
Zajímavosti o autorce: oficiálně právnička; první knihu napsala až na mateřské dovolené; často mění v průběhu psaní jména hlavních postav, protože jim údajně nesedí
Název: Veselí
Žánr: ženský román
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018
Počet stran: 424

Oficiální anotace:
“Když dojdete až na konec slepé ulice, máte dvě možnosti, přešlapovat na místě, anebo se vrátit. Třiatřicetiletá Eliška se rozhodla pro návrat. Zpátky na jižní Moravu. Do svého dětského pokoje. K rodičům. K sobě samé. Ke své podstatě. Protože doma jsou odpovědi.”

Radka Třeštíková je nejčtenější současnou spisovatelkou. Každá její kniha je schodem nahoru. Zejména tato kniha je obohacena moravským nářečím a vesnickým humorem, ze kterého nemůžete být zklamaní.

Pojďme nahlédnout, co nás čeká uvnitř. Co donutí hlavní hrdinku vrátit se zpět na místo, kde byla celé své dětství? Na místo, kde očekává, že bude tím lepším? Bez minulosti? Bez starostí? Neúspěch v lásce a vyhození z práce. Jak běžné, nemyslíte? Očekávání se nedočkají svého naplnění, ani přestože si otevře obchod s rybářskými potřebami, protože jediný, kdo loví, je ona sama. Ale chlapy. Úspěšně? Ne.

A tak se snaží alespoň urovnat vztahy mezi jejími rodiči, kteří více než SPOLU žijí VEDLE sebe. Nečekaně se však objeví překážka, která pohltí nejen rodinné příslušníky. Co tedy následuje dál?Eliška se cítí zklamaná životem a tráví čas s kamarádkami, které se doslova utápí v alkoholu či jídle. Opět – jak typické, že?

@denni_cteni

Paradoxně se místy může zdát, že je příběh postavený na povrchnosti. Například samotná Eliška omotá kolem prstu hned několik chlapů zároveň, a ten, který se zdá být tím ideálním partnerem, který jí připravuje snídaně do postele, pomáhá jí s obchodem, a dělá, co jí na očích vidí, jezdí hovnocucem, a přesně z tohoto důvodu je automaticky ze hry.

Co mi trochu vadí je fakt, že děj je lehce předvídatelný. Na druhou stranu je to možná účel a paní Třeštíková nám nastavila zrcadlo dnešní doby.

Ráda bych zvýraznila autentičnost a čtivost (ich-forma). Navzdory nářečí se opravdu velmi dobře čte a bude vás nutit hltat další stránku, další kapitolu. Pro mě to byla jedna z těch lepších knížek, která se mi v roce 2019 dostala do ruky.

1 komentář: „Radka Třeštíková – Veselí

Napsat komentář