Za okny déšť, snad dokonce místy první vločky sněhu. Nic se nám nechce, nálada si žádá nejméně jednu kostičku tabulku čokolády. Z nudy sáhneme po ovladači naší
věrné společnice – televize. Ze všech stran na nás číhají již tisícáté řady vybraných programů, reklamy na všechno, na co si vzpomenete, a třešničkou na dortu se opět stává ten otravný ufon od Alzy. Tady končí sranda, a tedy i náš zájem. Kde jsou ty časy, kdy jsme si během reklam sotva stihli dojít na toaletu? Dnes už se stačíme i osprchovat. Přepínáme tedy kanály jako smyslu zbavení až do doby, kdy narazíme na Grinche a s ním přijde to první
uvědomění – UŽ ZASE BUDOU VÁNOCE?

Vánoční pohoda

Jako Grinch se začnete i cítit. Nesnášíte Vánoce a to všechno bláznění kolem, ale s přibývající městskou výzdobou začnete tát. Dáte se dost možná do vánočního úklidu, začnete si pouštět koledy, někteří péct cukroví, lovit filmy s vánoční tematikou všude, kde se dá, dokonce se přistihnete, jak přemýšlíte nad dárky pro své nejbližší. A jak to tak bývá, najednou nám přijde, že jsme je celý rok dostatečně neposlouchali, protože nevíme, co v té spoustě věcí, kterými přetékají všechny obchody, se zdá být tím ideálním dárkem.

A víte, co si myslím já? Že ten ideální dárek je váš čas.

Ať už se rozhodnete ho věnovat rodině, přátelům, známým, sousedům nebo sobě. Váš čas. Po celý rok. Kdy naposled jste například vyrazili na wellness? Strávili víkend na horském čerstvém vzduchu? A nebo prostě jen tak lenošili? Lenošit ve smyslu zpomalit. To přece není hřích.

Protože i já kopu za tým “Plyšová deka, pletené ponožky, káva a kniha”, napadlo mě vás inspirovat a pokusit naladit na tu správnou vlnu pomocí knih. Kvůli tomu jste totiž pravděpodobně tady.


  1. Charles Dickens – Vánoční koleda
    Účelně jsem ji dala na první místo, protože patří k těm starším knihám, které už v roce 2019 nejsou tolik v kurzu, což je v tomhle případě obrovská škoda. Příběh s kvalitním jádrem, ponaučením a dobrým koncem. Autor poukazuje na to, co je opravdu důležité. A pokud sháníte knihu, která vás pohladí do duši, pak nesáhnete vedle.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 91%

  2. Fiona Valty – Vánoce po francouzsku
    Pokud máte rádi cukr, jste na správném místě. Tolik rozlitého medu v téměř 200 stránkách jsem dlouho nikde neviděla (romantické knihy jdou mimo mě). Za co má u mě autorka velké plus je, že část výtěžku z prodeje knihy putuje na lékaře bez hranic (pokud instituci neznáte, doporučuji si přečíst). Pokud jste od Fiony Valty četli “Láska po francouzsku”, možná vás mile překvapí, že se znovu potkáte s některými postavami. Pozor snad jen na jídlo, v příběhu je ho tolik, že probudí vaše chuťové pohárky.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 72%


  3. Jo Nesbø – Zachrání doktor Proktor Vánoce?
    Nesbø je spisovatel s velkým S. Nicméně jeho šálek kávy jsou detektivky a tato pohádka patří mezi jeho slabší díla. Tím ale neříkám, že je špatná. Má jednoduchý děj sršící originálními nápady a vtipy, takový zvláštní podtón, ale právě TO dělá knihu tou odlišnou. Přesně tak, jak to Nesbø umí na výbornou. Pakliže hledáte oddychovku, nebo něco pro vaše děti, doporučuji si přečíst. Děti jsou z ní doslova nadšeny.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 84%

  4. Patrick Taylor – Doktore, šťastný a veselý
    Další z jeho serie “Doktore,…” a tady musím říct, že čtení je velmi sentimentální záležitost. Téměř celou dobu vám přijde, že na ty postavy právě koukáte a jste tam s nimi. Autor váš dokáže vnést do samotného děje, ukáže vám něco nového z oblasti medicíny (proto si myslím, že kniha by mohla být zajímavá například pro zdravotníky), nechá vás nahlédnout do irského venkova a jeho zvyků, a třešničkou na dortu jsou recepty na konci knihy.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 88%

  5. Piero Gribaudi – Příběhy vánoční noci
    Tohle je kniha, ze které jsem byla nadšená. Je neobvyklá. A neobvyklá právě z důvodu toho, že může čtenáři posloužit zároveň jako adventní kalendář. Tedy naprosto bez výčitek z čokolád. Obsahuje 24 poetických příběhů o cestách do Betléma. Má bezmála 100 stran, takže i přes to, že už jsme dnes o několik dní pozadu, můžete si příběhy přečíst do dnešního data zpětně a navíc pouze během několika minut.
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 82%

  6. John Green, Lauren Myracle, Maureen Johnson – Sněží, sněží
    Na závěr kniha velmi známá, velmi oblíbená, doporučila bych ji ale přednostně náctiletým, případně milovníkům amerických filmů. Najdete v ní mnoho akčních, těžko uvěřitelných pasáží. Na kvalitě celého děje to ale neubírá. Sněží, sněží je dílo, kde se dějí zázraky. A ty přece k Vánocům patří, no ne?
    pozn.: na www.databazeknih.cz je hodnocena 77%

Doufám, že si každý z vás, čtenářů, přišel a nebo přijde na své. Pokud dáte na některý můj tip, můžete pod článkem zanechat komentář, jak se vám kniha líbila. Těším se na vaše dojmy a přeju vám hřejivý večer. 

Napsat komentář