Autor: Erin A. Craig
Název: Dům soli a smutku
Žánr: YA fantasy
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2020
Počet stran: 400

Oficiální anotace:
Dvanáct sester, které stíhá kletba. Annaleigh žije se svými sestrami, otcem a nevlastní matkou na panství Highmoor. Dřív bylo sester dvanáct, čtyři z nich však potkal tragický osud. Jedna smrt byla nešťastnější než druhá – smrtelný pád, utonutí, epidemie moru… V okolních vesnicích se vypráví, že rodina je prokletá a smrt mladých dívek mají na svědomí znepřátelení bohové. Annaleigh těmto pomluvám nevěří, stejně tak si ale nemyslí, že by šlo o tragické nehody. K tomu všemu navíc její zbylé sestry každou noc navštěvují tajemný bál, kde tančí až do úsvitu v blyštivých střevíčcích a okouzlujících šatech a Annaleigh si není jistá, zda by je měla zastavit, nebo se k nim naopak přidat. Protože s kým to její sestry vlastně tančí? Nezbývá než přijít na to, co panství Highmoore skrývá, a odvrátit blížící se hrozbu, než dostihne i Annaleigh…

Vždycky si říkám, že YA není nic pro mě, ale nakonec stejně sáhnu po nějaké další – nutno podotknout, že štafetám se taky těžko odolává. Ups, I did it again.

Hned na úvod chci vyzdvihnout neuvěřitelně krásnou obálku, která se převzala z originálního vydání. Takhle krásnou jsem naživo neviděla hodně dlouho, čímž si kdysi získala mou pozornost v knihkupectví. Nevzala jsem si ji a ejhle – byla k mání na instagramu. Zdarma. Neber to! 😀

Musím se přiznat, že jsem neměla sebemenší ponětí, že Dům soli a smutku je retellingem Protančených střevíců od bratří Grimmů, tudíž se bohužel nedokážu dostat do detailů, které byly zachovány či změněny, to ale není nejdůležitější součást recenze.

Srdce příběhu je situováno v paláci Highmoor, tzv. prokletém panství. Proč prokletém? Po smrti matky stíhá rodinu jeden tragický osud za druhým, což se původně jeví jako nešťastné náhody, na které ale hlavní hrdinka Annaleigh nevěří. Annaleigh je jedna ze dvanácti sester, jejichž jména si začnete připisovat k postavám až tak za polovinou knihy, a když si připočtete jména dalších postav, která se objeví za těch 400 stran, klobouk dolů každému, komu se všechna dostanou do hlavy. Zamrzelo mě, že o nich vlastně nic nevíme, každá postava je zároveň tak trochu kulisou. Otec dívek se znovu ožení s poměrně mladou Morellou, na kterou narazil mimo ostrov, a tím pádem nezná jejich tradice a kulturu, proto jde taky proti proudu celé rodiny. Jak to tak s macechami bývá. 🙂

Autorka si s vámi po dobu čtení hraje tak, že se ve vaší hlavě začnou tvořit teorie a záporáci, které vám během několika stran zase z hlavy dostane, a vy máte pocit, že TENHLE následující už je ten pravý. Věřte nebo ne, nikdy si nebudete jistí. V podstatě ani tím, jestli se nacházíte na jedné nebo druhé straně pomyslné brány. Well done!

Protože se jedná částečně i o pohádku, nemůžou chybět (tajné) plesy, několik střevíců, krásně zdobené šaty a nekonečné vybírání šperků. Tyhle konkrétní části si užije každá dívka/žena, co si budeme – všechny jsme tak trochu straky.

Co jsem si při čtení rozhodně užívala byla atmosféra gotického fantasy, která v kombinaci s vztahy vytvářela takové to podivno, což bylo skvělým doplňkem. Za mě tady atmosféra pět hvězd z pěti, vždyť fantasy pohádka s hororovými prvky? Proč ne?! Erin. A. Craig to (ačkoliv s předlohou) zvládla bravurně.

Pak už zbývají jen klasické otázky na závěr. Proč nejmladší ze sester vídá duše svých mrtvých sester? S kým po nocích vlastně tančí? Je celá rodina Thaumasových vůbec prokletá?

Mě tenhle retelling mile překvapil a rozhodně můžu doporučit i starším věkovým kategoriím, než jsou mladí dospělí.

Napsat komentář